Platen labels in Nederland

Er zijn ongeveer 60 platenmaatschappijen in Nederland actief. Meestal heeft zo’n maatschappij ook verschillende platen labels. De termen platenmaatschappij en platen label worden in Nederland veelal door elkaar gebruikt. Een platen label heeft als belangrijkste doel het begeleiden van de artiest en het uitbrengen van opnames. Ook de productie, financiering, distributie en marketing worden allemaal door de platen labels in Nederland verzorgd. Daar waar de nadruk voorheen lag op met name cd’s en dvd’s, is die trend nu verschoven naar vinyl en online distributie via muziekplatformen.

Platen labels uitgelegd

Een platen label is binnen de muziekindustrie een merknaam. Zo’n organisatie brengt muziek in de vorm van een geluidsdrager op de markt. Letterlijk genomen zijn platen labels het etiket dat in het midden van een grammofoonplaat zit. De informatie die erop staat bestaat uit de artiestennaam, de titel van de plaat en de nummers; inclusief het logo van de platenmaatschappij. Ook al was een tijd lang de grammofoonplaat of vinyl vervangen door de cd, toch is men altijd over een platen label blijven praten.

Contract:

Als je onder de platen labels van Nederland je muziek wil uitbrengen, dan dien je eerst een contract af te sluiten tussen jou en het platen label. Daarin vind je zaken terug over het genre muziek, wat de eigendomsrechten van de beide partijen zijn en hoe de inkomsten verdeeld zullen worden.

Verschillende soorten platen labels

Alle platen labels zijn in te delen in twee verschillende categorieën. Er zijn drie grote spelers in de wereldwijde markt (de majors). Alle andere (en kleinere labels) vallen in de restcategorie van independents. De drie majors zijn Sony ME, Universal MG en Warner MG. Zij vertegenwoordigen honderden artiesten, zowel onder hun eigen naam als via hun sublabels. De independents zijn overigens lang niet allemaal zo onafhankelijk als de naam doet vermoeden. Velen behoren tot een grotere mediagroep die dan weer worden ondersteund door één van de drie majors. Wel specialiseren independent labels zich vaker op een bepaald muziekgenre.

Wat heb jij als artiest aan platen labels in Nederland?
Het ene platen label is het andere niet maar in principe zorgen platen labels in Nederland voor een enorm netwerk. Ze zijn in staat om jouw muziek te promoten via uiteenlopende kanalen zoals internet, radio, televisie en de pers. Daarnaast vergoedt een platen label vaak (een deel van) de kosten van het opnemen en vermarkten van een album. De bedoeling is dat de verkopen uiteindelijk meer dan voldoende zijn om de kosten terug te verdienen. Ook heb je bij een platen label de beschikking over een eigen A&R manager (artist & repertoire). Zo profiteer je van een stap voor stap begeleiding bij het opnemen en uitbrengen van een album.

PARTNERS VAN DE MUZIEKGIDS NEDERLAND:

© MUZIEKGIDS.NL / MUSICGROUP BV | WEBDESIGN YOUR CONCEPT
[sg_popup id=1]
muziekgids.nl