Is de opmars van vinyl platen alweer ten einde?

Vinyl Platen persen

Petervanliemt@outlook.com

De afgelopen jaren steeg de populariteit van vinyl platen weer tot grote hoogtes. Toch ziet het ernaar uit dat die opmars maar van korte duur was en het vinylpersen op dit moment over zijn top heen is. Was het niets meer en niets minder dan een tijdelijke rage? Het heeft er alle schijn van en dat is eigenlijk best te begrijpen.

De nadelen van vinyl platen persen

Er kleven nogal wat nadelen aan de keuze voor vinyl. Zo is het moeilijk te verkopen en duurt het nogal lang om een vinylplaat te laten maken. Productietijden van meer dan drie maanden zijn daarbij geen uitzondering. Het heeft alles te maken met het feit dat er maar een paar vinylperserijen in Europa zijn. Daarnaast is de geluidskwaliteit natuurlijk een stuk minder dan de hedendaagse digitale muziekdragers (iets waar liefhebbers van vinyl het natuurlijk helemaal niet mee eens zijn). Maar kijk maar eens puur naar het feit dat een cd bijvoorbeeld tot 20.000 Hz gaat. Voor een vinylplaat is dat bij lange na niet haalbaar. Je mag blij zijn als je daar de 15.000 Hz mee haalt waar je bovendien ook nog eens een platenspeler van €3.500,- voor nodig hebt!

De voordelen van een cd persen

Een cd is tegenwoordig erg goedkoop om te laten maken en overal zonder problemen af te spelen. Je laat er dan ook een geweldig digitaal visitekaartje mee achter. Je voegt een boekje (inlay) met meerdere pagina’s toe waarmee je de koper van je cd ook de laatste nieuwtjes laat weten. Zelfs een kleine oplage wordt al met een fullcolour offset-hoes of eventueel een luxe digipack of digifile gemaakt. Daarnaast wordt een kleinere oplage tegenwoordig ook veel sneller geperst. Was dat vroeger pas het geval bij minimaal 300 exemplaren, tegenwoordig vindt professioneel cd persen al vanaf 100 stuks plaats. De kwaliteit is daarbij veel beter dan bij een gebrande cd en ook het bijbehorende drukwerk is van super kwaliteit. En zeg nou zelf: een fan koopt bij je optreden toch ook het liefst een geperste cd of dvd en geen gebrand exemplaar? Wil je jouw muziek ook nog promoten en pluggen? Je komt ook stukken professioneler over bij de radiostations met een geperste cd die voorzien is van uitstekend offset drukwerk. Een kans om jouw product te promoten bij de grote landelijke partijen krijg je meestal maar één keer, dus het zou zonde zijn als je die verprutst met een gebrand schijfje.

Tip: gratis muziekgids en barcode

Je zult merken dat als je jouw cd wil gaan promoten er nogal veel bij komt kijken. Hoe kom je bijvoorbeeld aan de juiste adressen van radio- en televisieprogramma’s en de bekende dj’s? Zou het niet handig zijn als je daar een naslagwerk voor had? Daarom heb ik goed nieuws voor je! Laat bij www.123cd.nl je cd persen en je krijgt de zeer uitgebreide Muziekgids cadeau. Met meer dan 300 pagina’s aan informatie die zeer belangrijk is om van jouw opname een echte hit te maken. Maar er is meer, want je ontvangt daarnaast ook nog eens een gratis barcode t.w.v. € 45,- die je nodig hebt voor je aanmelding bij iTunes, Spotify, Legaldownload of bijvoorbeeld Bol.com. Zo’n barcode wordt ook wel de EU-code genoemd. Hoe vaker jouw muziek gedownload en verkocht wordt, hoe groter de kans is om in een hitparade terecht te komen. Ook de verkopen bij een partij als Bol.com tellen mee voor je notering in de hitlijsten.

Cd persen in een echte fabriek

Je kunt het beste je cd of dvd laten persen in een echte cd fabriek, zoals bij www.cdfabriek.nl of 123cd.nl, beide onderdeel van de Replifact Media Group. Er is in Nederland nog maar één andere fabriek waar cd’s worden vervaardigd. De cd fabriek van de Replifact media Group (CD Fabriek BV) houdt zich met name bezig met de verkoop in Nederland en België; van kleine oplages tot zeer grote oplages. Persoonlijk contact en een uitstekende begeleiding staan bij deze firma hoog in het vaandel. Als je je cd in een ver buitenland laat maken, zal de kwaliteit vaak minder hoog zijn en de service uiterst belabberd. Om nog maar niet te spreken over de vele problemen die er kunnen ontstaan waardoor je deadlines niet meer gehaald kunnen worden. Je bent daarom ook altijd van harte welkom bij de CD Fabriek BV en als je wilt, kun je tevens van dichtbij zien hoe jouw product gemaakt wordt.

Je wilt toch ook een professioneel product?

Maak niet de fout om voor een onbetrouwbare internetaanbieder te kiezen die ook een graantje van de markt rondom cd persen mee willen pikken. Ga juist voor korte lijnen en een professioneel product. Op een plek waar mensen weten hoe je een cd of dvd maakt. Zoals de CD Fabriek BV waar meer dan 25 jaar ervaring te vinden is. Zij hebben de beschikking over een eigen cd perserij en dvd perserij en hebben alle disciplines rondom cd- en dvd-producties onder één dak verzameld. Maak vrijblijvend een afspraak of kom gewoon eens kijken in de cd en dvd fabriek van de Replifact Media Group. Je kunt er terecht voor digitale media, altijd op maat gemaakt. Denk daarbij onder andere aan USB-sticks, digitale visitekaartjes tot 100 MB en cd’s en dvd’s met of zonder content. Maar er is meer. Je vindt er ook speciale verpakkingen, cd- of dvd-luisterboeken, cd-rom presentatiemappen en multi dvd- en cd-dozen.

De CD Fabriek BV gaat verder daar waar anderen ophouden. De medewerkers zien elke opdracht als een uitdaging en je kunt er bovendien uitstekend terecht voor promotie, distributie en professionele begeleiding. Wil je meer weten over de CD Fabriek BV?

Neem dan contact op met ze via 0495-564145 of mail naar info@cdfabriek.nl.

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel of wellicht suggesties voor een volgend stuk van mijn hand?
Mail dan naar Petervanliemt@outlook.com

PARTNERS VAN DE MUZIEKGIDS NEDERLAND:

© MUZIEKGIDS.NL / MUSICGROUP BV | WEBDESIGN YOUR CONCEPT
[sg_popup id=1]
muziekgids.nl