DJ-naam

Zo kun je een DJ-naam bedenken

Stel je voor: je heet Piet Jansen. Langzaam maar zeker begint je DJ-muziek naam te maken, maar je hebt nog helemaal geen goede DJ-naam bedacht. Aangezien je zo’n standaard Nederlandse naam hebt, zie je het niet zitten om die te gebruiken (ook al dacht Gabber Piet daar ooit anders over); zeker niet internationaal gezien. Wat kun je doen om een goede DJ-naam te bedenken?

Houd rekening met het concept:

Het ligt misschien voor de hand, maar bedenk vooraf goed dat je naam wel moet passen bij het concept waarop je muziek gebaseerd is. Gaat het om happy hardcore voor kinderen, dan is een naam als Kid Suicide (ondanks het eerste woord) wellicht niet zo’n goede optie. Houd ook rekening met het feit of je het internationale pad wil betreden. De naam Dick komt in Amerika natuurlijk stukken anders over dan in Nederland. Overigens kan dit natuurlijk ook in je voordeel werken. Zorg dus in elk geval voor een goede combinatie tussen je act en de bijbehorende stagenaam.

Een DJ-naam bedenken in vijf stappen

Je kunt het bedenken van een DJ-naam globaal onderverdelen in vijf stappen.

Stap 1: brainstormen
Ga allereerst aan de slag met het willekeurig bedenken van namen en schrijf ze op. Associeer rondom je muziekgenre, je eigen naam, bekende namen uit de industrie… je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er nieuwe namen mee verzinnen. Schrap nog niets, maar laat je fantasie de vrije loop. Pas als je echt niets nieuws meer weet, stop je.

Stap 2: blind woorden prikken
Nu pak je een boek of woordenboek en je slaat het open op een willekeurige bladzijde. Prik blind (met een potlood) een woord en bedenk of het iets te maken kan hebben met jouw muziek. Zo ja, dan ga je op dat woord verder brainstormen. Zo nee, dan prik je een ander woord.

Stap 3: vertaal je woorden
Gebruik een online vertaalhulpmiddel om de woorden die je nu allemaal hebt opgeschreven te vertalen naar bijvoorbeeld het Engels of Frans. Misschien brengt het je weer op nieuwe ideeën.

Stap 4: combineer en selecteer
Heb je een mooie verzameling woorden? Ga dan combineren met de woorden. Plak er twee of drie achter elkaar en kijk of er wat grappigs ontstaat. Kijk naar rijmwoorden (of juist expres niet) of kies woorden die allitereren (allebei dezelfde beginletter). Je zult zien dat langzaam maar zeker zich er bij jou een beeld vormt van wat jouw DJ-naam moet gaan zijn.

Stap 5: schakel hulp in
Zit je echt helemaal vast? Je kunt ook nog altijd anderen betrekken in je zoektocht. Vraag een goede vriend of je familie om woorden te bedenken die op jou (of je muziek) slaan. Twee weten altijd meer dan één!

En? Is het gelukt om een geschikte DJ-naam te vinden? Vergeet dan ook niet om die artiestennaam vast te laten leggen. Het zou toch jammer zijn als iemand anders (bijvoorbeeld die ‘vriend’ uit stap 5) er ineens mee vandoor zou gaan!

PARTNERS VAN DE MUZIEKGIDS NEDERLAND:

© MUZIEKGIDS.NL / MUSICGROUP BV | WEBDESIGN YOUR CONCEPT
[sg_popup id=1]
muziekgids.nl