cd persen

Een cd persen: zo werkt het!

Zit je in een bandje en hebben jullie samen een aantal nummers opgenomen? Of ben je nog bezig met het opnemen daarvan maar ben je alvast op zoek naar informatie over hoe cd persen in zijn werk gaat? Hier vind je uitgebreide informatie.

Eerst de input gereed

Het is uiteraard van belang dat je eerst het materiaal gereed hebt dat je op de cd wil zetten. In het geval van een muziek-cd gaat het dan om de muziek die je hebt opgenomen of laten opnemen en uitmixen. Als dat klaar is, ben je toe aan de volgende stap: het laten maken van een master.

Tijd voor de mastering

Als je een cd in de winkel koopt, dan is dat altijd een kopie van de originele master cd. Zo’n master cd is van glas en wordt vervaardigd in een machine. Er wordt een laagje fotolak aangebracht op de kale glasplaat en met behulp van computertaal die alleen bestaat uit nullen en enen wordt de muziek, video of andere data hierop aangebracht. Dit wordt in het glas van de master gegraveerd, waarna het oppervlak ervan bestaat uit heel veel kleine kuiltjes en bolletjes. Van de master cd wordt als het ware een stempel gemaakt (die gestanst wordt), waarna je er miljoenen cd’s van kan persen.

Cd persen kort uitgelegd

Uiteraard is het een heel proces om precies uit te leggen hoe cd persen werkt, maar in het kort komt het op het volgende neer. Een cd wordt gemaakt van polycarbonaat, een soort plastic korrels. Deze korrels worden verhit in een machine waarna ze smelten. Daarna worden ze op de stempel geperst met als resultaat een plastic cd waar muziek, video of data op staat. Vervolgens wordt er een dun laagje metaal geplaatst op de cd zodat een cd-speler de schijf kan lezen. Een laklaagje beschermt de cd tegen eventuele krassen.

Lees meer over CD Persen – http://www.cdfabriek.nl/cd-persen/ of http://www.cdfactory.nl/cd-perserij/

PARTNERS VAN DE MUZIEKGIDS NEDERLAND:

© MUZIEKGIDS.NL / MUSICGROUP BV | WEBDESIGN YOUR CONCEPT
[sg_popup id=1]
muziekgids.nl